Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Raghad Kabawa
geboren: onduidelijk
gestoken: 6 december 2019
Verblijfplaats: Osnabrück
Herkomst: Syrië
Kinderen: 1 dochter, 1 zoon
Dader: haar ex-vriend Darda K. (27 jaar oud bij de misdaad)
Raghad komt naar Duitsland met de vluchtelingengolf in 2015. Ze heeft 2 kinderen waarvan de vader dood is. Ze ontmoet de Syrische Darda, die niet bij haar intrekt, maar vaak blijft slapen. Toch zullen ze gaan scheiden. Het adres in Osnabrück-Dodesheide is bij de politie bekend vanwege een inzet.

Darda bedreigt haar, jaagt de familie van Raghad in de Whatsapp groep "Syriërs in Osnabrück" de stuipen op het lijf. Het gaat over foto's zonder hoofddoek, reizen, rijbewijs.

Op Sinterklaasdag 2019 pakt Raghad haar spullen om met de kinderen te vluchten naar de vrouwenopvang. Darda komt langs en steekt haar 22 maal. Ze sterft in het ziekenhuis. De dader wordt gearresteerd. De twee kinderen gaan naar het huis van een tante. Ze zijn van schoolgaande leeftijd.

In mei 2020 begint het proces bij de districtsrechtbank van Osnabrück.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .