Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Serif Alpsozman
Geboren: 1976
gedood en overreden: 23/24 augustus 1999
Woonplaats: Bremen
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Daders: vier Koerden: Sehmus M., Ahmet T., Iskender T., Mehmet E.
Mannen kunnen ook het slachtoffer worden van eerwraak, en wel wanneer zij betrokken zijn bij het "wangedrag" van een vrouw. In dit geval is het de 18-jarige Ayse die niet wil trouwen met de man die haar vader voor haar in gedachten heeft. Ze houdt van Serif, trekt bij hem in en trouwt in het geheim met hem.

De vader van Ayse kan dit niet laten gebeuren. Om zijn eer te herstellen, wendt hij zich tot de PKK. De PKK ziet een kans om een voorbeeld te stellen: Omdat de strijders niet mogen trouwen (onder elkaar). Ze moeten hun leven volledig in dienst van de partij stellen. En Serif is een PKK-strijder: zijn beide voeten werden tijdens de strijd afgerukt, zijn ruggengraat is beschadigd, hij zit in een rolstoel. Ayse - of liever haar ouders - zijn ook PKK-activisten. Bovendien meent haar vader dat Serif door zijn verwondingen zijn plichten als echtgenoot toch niet kan vervullen.

Als het jonge echtpaar weigert voor een PKK-rechtbank te verschijnen, verdrinken drie Koerden Ayse in augustus 1999 in de modder aan de oever van de Weser. Serif is doodgeslagen en overreden.

In april 2001 beschouwt de arrondissementsrechtbank van Bremen het misdrijf niet als moord, maar als doodslag. Er was geen basismotief: de bekende verdachten konden niet worden beschuldigd van basismotieven wegens hun sterk geïnternaliseerde inheemse waarden. Daarom was de misdaad geen moord, maar doodslag. Cliënt Mehmet zal negen jaar en zes maanden gevangenisstraf krijgen, de anderen tussen 13 en 15 jaar. Een van hen werd vertegenwoordigd door schandaaladvocaat Rolf Bossi, die een mandaat op zich heeft genomen in verscheidene zaken betreffende eerwraak.

In februari 2002 vernietigde het Federale Hooggerechtshof de veroordeling van de drie belangrijkste daders. Maar zelfs in het nieuwe proces blijft de moord bestaan vanwege "de opvoedingstraditie van hun volk". De vader van Ayse, wiens eer op het spel stond, verschijnt als medeaanklager (niet als verweerder).

In de zomer van 2014 is de dubbele moord opnieuw in de media: er zijn nog steeds dossiers over de helpers van de moordenaars die 15 jaar na het misdrijf nog niet door de arrondissementsrechtbank van Bremen zijn behandeld. De zaak verzandt, in 2015 wordt het dossier gesloten.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .