Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shilan Hassan
geboren: 1995
doodgeschoten: 13 maart 2016
Woonplaats: Hannover
Herkomst: Irak / Koerden / Jesiden
Kinderen: onduidelijk, waarschijnlijk geen
Dader: haar neef Selfin Nahman Pesso (22 jaar)
Shilan komt naar Duitsland met haar familie op 3 jarige leeftijd. Ze heeft de Duitse nationaliteit en studeert later onroerend goed management.

Kort voor haar afstuderen besluit haar oom Numan dat zij met zijn zoon Sefin moet trouwen. Er is een soort verloving van neef en nicht. Op dat moment is Shilan's vader Ghazi (50 jaar) in het buitenland. Hij wordt beschouwd als modern en liberaal, in tegenstelling tot zijn broers.

Als de vader in juni 2015 terugkeert uit Irak, vraagt Shilan hem de verloving te verbreken, wat hij ook doet. De oom en zijn zoon willen dit niet accepteren. De familie is Yazidi, die bijzonder strenge huwelijksregels hebben, die indien nodig met geweld worden afgedwongen.

Op 13 maart 2016 wordt in het Star Event Center in Hannover-Vahrenheide een Koerdisch huwelijk met 300 gasten gevierd. Daar schiet Sefin zijn ex-verloofde neer met 5 gerichte schoten. De dader vlucht, het slachtoffer sterft in het ziekenhuis. De politie vindt het wapen op de plaats van het misdrijf. Na de schoten zijn er gevechten tussen de gasten, aan het eind zijn er 6 mannen gewond en moeten naar het ziekenhuis.

De dag na het misdrijf identificeert de politie de dader, vermoedelijk door het verhoren van de bruiloftsgasten. Er wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd om hem op te sporen. Hij kan naar Irak gevlucht zijn.

Later verschijnt een flitspaalfoto met de moordenaar en zijn neef Hamid H. (32 jaar) achter het stuur 5 minuten na de misdaad. Via zijn advocaat heeft de neef aangekondigd dat hij geen commentaar geeft op de beschuldigingen. Sefin, echter, rapporteert op Facebook in juli: Hij heeft het over eer en familie en dat hij bereid is zijn straf te aanvaarden. Of hij zijn terugkeer naar Duitsland wil voorbereiden (of zichzelf belangrijk wil maken) is onduidelijk.

In oktober 2018 wordt de dader gearresteerd in het Koerdische grensgebied Turkije/Irak. Hij zou in het huis van zijn familie hebben gewoond, die nu in Duitsland woont. Dit zou betekenen dat delen van zijn familie hem zouden dekken. Blijkbaar was de vader van het slachtoffer aanwezig bij de arrestatie. Of de dader zal worden uitgeleverd is twijfelachtig. Hij is een Iraaks staatsburger, Irak levert zijn burgers normaal gesproken niet uit.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .