Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sonoor
geboren: 1991
bijna doodgeslagen en doodgeschopt: 15 juli 2008
Woonplaats: Trier
Herkomst: Irak
Kinderen: geen
Dader: haar broer, Abbas A., ten tijde van het misdrijf 21 jaar, sinds 12 jaar in Duitsland, Duits paspoort
Sonoor's familie woont al 15 jaar in Duitsland, maar de opvoedingsregels van het Iraakse dorp blijven gelden. Tenminste vader en broer misbruiken het meisje. Daarom wordt ze in april 2008 naar een noodopvang voor vrouwen en meisjes gebracht.

Dit vat haar oudere broer Abbas op als een aantasting van de familie-eer en slaat Sonoor in mei in elkaar.

Als gevolg daarvan vaardigt de plaatselijke rechtbank een bevel uit dat hij niet meer in haar buurt mag komen (deze informatie varieert in de berichtgeving).

Echter, Sonoor heeft de handtekening van haar ouders nodig om BAFöG aan te vragen. Voor de zekerheid neemt ze een bewaker van het bureau jeugdzorg mee. Maar de moeder weigert te tekenen.

Als Sonoor weer op straat komt, overvalt haar 21-jarige broer haar. Hij slaat haar meerdere malen met een stoeptegel op haar achterhoofd. Terwijl ze op de grond ligt, blijft hij haar schoppen. "Compleet buiten zinnen", zal de aanklager het later noemen. Alleen de bewaker, een voorbijganger en later de moeder zijn in staat hem te kalmeren en aan de politie over te dragen.

Sonoor is bewusteloos en met ernstige schedel- en gezichtsverwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Haar bewaker is ook ernstig gewond. De dader is in voorlopige hechtenis genomen. De ouders wordt de voogdij ontnomen.

In december 2008 begint het proces. De dader beweert dat het niet zijn bedoeling was om zijn zus pijn te doen. Hij wilde haar alleen een lesje leren. Naar verluidt, hadden ze zich weer verzoend.

Het is helaas niet geheel ongewoon dat slachtoffers van pogingen tot eremoorden de daders nadien voor de rechter in bescherming nemen. De clan-eer wordt belangrijker gevonden dan het Duitse recht. Op 25 februari 2009 wordt Abbas door de arrondissementsrechtbank van Trier veroordeeld tot vier en een half jaar gevangenisstraf wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Bij de aankondiging lacht hij om de veroordeling.

Sonoor is niet de echte naam van de Iraaks-Duitse vrouw.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .