Eerwraak verhaal

Tanja (en haar werkgever)
geboren: 1977
doodgeschoten: 22 oktober 1999
Woonplaats: Aschaffenburg
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Albanië
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar vriend (25 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Een 25-jarige Albanees schiet op 22 oktober 1999 zijn vriendin dood in Aschaffenburg. Zij is tandartsassistente in de praktijk van Dr. Josef Dölger (53 jaar). De dader schiet vervolgens de tandarts neer en daarna zichzelf.

Tanja is niet de echte naam van het slachtoffer. Over het motief is niets bekend. Hoogstwaarschijnlijk gaat het over eer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .