Eerwraak verhaal

Violetta R.
geboren: 1982
doodgestoken: 10 juni 2020
Woonplaats: Hagen (NRW)
Herkomst: Servië / Kosovo / vermoedelijke Roma
Kinderen: 1 dochter (3 jaar)
Dader: haar ex-vriend David G. (24 jaar ten tijde van het misdrijf)
De 24-jarige David wordt gezocht in Servië met een internationaal arrestatiebevel vanwege mensenhandel. De politie bestormt het appartement van zijn ex-vriendin Violetta op 15 juni 2020. Ze is 14 jaar ouder dan hij en heeft een 3 jaar oude dochter (niet van hem). De namen verwijzen naar Sinti en Roma. Violetta's familie komt uit Kosovo.

De agenten vinden het lichaam van de vrouw met 50 steekwonden. Ze ligt daar al bijna een week.

David is er niet en heeft de 3-jarige dochter meegenomen. De volgende dag wordt hij gearresteerd in Iserlohn. Hij draagt een t-shirt met schedels en heeft het meisje bij zich. Waarschijnlijk was ze getuige van het misdrijf. Ze komt terecht bij de jeugdzorg.

Later zal het volgende bekend worden: David was al in uitleveringsbewaring, werd vervolgens op 2 juni vrijgelaten vanwege een slordigheid van de Duits-Servische autoriteiten.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .