Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Yeter P.
geboren: 1982
verbrand en gestoken: 5 december 2016
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Turkije / Koerden
Kinderen: 5
Dader: haar man Mehmet P. (43 jaar)
Mehmet komt begin jaren negentig naar Duitsland. Hij werkt in de bouw. In 1999 trouwen zijn ouders hem met zijn 10 jaar jongere nicht, waarschijnlijk een geïmporteerde bruid. De twee hebben 5 kinderen. Mehmet heeft de Duitse en Turkse nationaliteit.

Op 5 december 2016 giet Mehmet warm water over zijn vrouw in hun gezamenlijke appartement in Berlijn-Gesundbrunnen en steekt haar 17 keer neer. Hij informeert de buren en vlucht. Yeter komt naar het ziekenhuis. Ze is hersendood, 10 dagen later worden de machines uitgeschakeld. De dag ervoor had Mehmet zich overgegeven aan de politie.

In augustus 2017 begint het proces voor de rechtbank van Berlijn. Het genoemde motief is dat Yeter het huis alleen wilde verlaten, wat Mehmet haar - na meer dan 25 jaar in Duitsland - nog steeds verbiedt. Ze wees ook een volledige sluier af voor haar dochter. Jaren van psychologisch en fysiek misbruik zouden het huwelijk hebben bepaald. Mehmet was fundamentalistisch en las veel in de koran. Er wordt gezegd dat hij met 2 van de duurste advocaten van Berlijn is verschenen. Hij laat het proces ook vertalen door een tolk.

Mehmet heeft geen strafblad, maar hij is wel aangeklaagd voor aanranding van zijn vrouw. Ook het misbruik van de kinderen zou bekend zijn geweest bij het Bureau voor jeugdzorg.

Na de moord wonen de 5 kinderen bij de broer van de verdachte in Turkije, dus in de familie van de moordenaar. Het is duidelijk dat ze van hun school en hun vertrouwde omgeving zijn weggehaald.

In maart 2018 wordt de dader veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Hij beschouwde zijn vrouw als zijn eigendom. Een lange periode van opgebouwde spanningen, kwam volgens het vonnis, tot uitbarsting.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .