Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Yusra (Yüsra) Sukaya
geboren: 1982
gewurgd: 8 maart 2013
Woonplaats: Düsseldorf
Herkomst: Turkije/Koerden
Kinderen: 3
Dader: haar man Mehmet Sukaya (32 jaar)
Yusra wordt (naar verluidt al als jong meisje) in Turkije gedwongen met haar neef Mehmet te trouwen en komt naar Duitsland. Later heeft het stel drie kinderen.

Geweld komt al snel voor. Er zijn verschillende meldingen, waaronder aanvallen met mes en pistool. Yusra vlucht naar een vrouwenopvang. Ze geeft echter herhaaldelijk toe aan de druk van de familie. Ze komt terug, trekt de aanklacht in en laat het straatverbod voor haar gewelddadige man opheffen.

Mehmet's beroep is aangegeven als Imam. Hij zou lid zijn geweest van islamitische organisaties in Duitsland.

Op 8 maart 2013 wurgde Mehmet zijn 31-jarige vrouw. Daarna vlucht hij met de kinderen naar zijn ouders in Turkije. Zijn moeder is verbaasd dat hij zonder zijn vrouw is gekomen. Hij bekent de misdaad. De ouders dringen er bij Mehmet op aan om zich aan te melden bij de Turkse politie. Ze informeren de Duitse politie die het lichaam van Yusra vinden.

Later blijkt dat de echtgenoten ten tijde van het misdrijf zijn gescheiden of tijdelijk zijn gescheiden. Het Openbaar Ministerie van Düsseldorf vaardigt een arrestatiebevel uit voor moord. Als Turkije de dader niet aan Duitsland zou uitleveren, zou hij waarschijnlijk in Turkije worden berecht. Het verdere verloop van de zaak is onbekend. De kinderen zijn bij hun oma in Istanbul.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .