Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder

Sharfnaz Khaki & Zolikha PoorMohmmadiö
Leeftijden: -
Doodgeschoten: 10 augustus 2024
Woonplaats: Sib en Soran, Sistan en Baluchestan
Herkomst: Iran
Dader: Echtgenoot
Een man in het district Sib en Soran in de provincie Sistan en Baluchestan, een afgelegen en onderontwikkelde regio in het zuidoosten van Iran, heeft zijn vrouw, Sharfnaz Khaki, en zijn schoonmoeder, Zolikha PoorMohmmadiö, doodgeschoten. Als motief voor de misdaad werden “familieruzies” opgegeven.

Dit incident vond plaats op zaterdag 10 augustus 2024. Nadat zijn verzoek aan zijn vrouw Sharfnaz Khaki om naar huis terug te keren was afgewezen, schoot de schoonzoon van deze familie met een pistool op zijn vrouw en haar moeder.

Volgens de nieuwsdienst Hal Vash had de moordenaar eerder ook al, vanwege een geschil, enkele jaren geleden zijn schoonvader doodgeschoten. Na dat incident woonde Sharfnaz Khaki bij haar moeder. Op de dag van de moord bedreigde de moordenaar zijn vrouw met een pistool en eiste dat ze naar huis zou terugkeren. Toen dit verzoek werd afgewezen, vermoordde hij haar en haar moeder.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .