Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shaheena Shaheen Baluch
geboren: 1995
Doodgeschoten: 5 september 2020
Woonplaats: Turbat gebied in Balochistan
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Dader: haar echtgenoot Mehrab Ghichki
Een prominente journalist, vrouwenrechtenactivist en kunstenares werd zaterdagavond doodgeschoten in het Turbat-gebied van de Pakistaanse provincie Balochistan.

De Pakistaanse politie heeft in de media gebracht dat Mehrab Ghichki zijn echtgenote met twee kogels door het hoofd heeft doodgeschoten in de woning van zijn oom in de PTCL Colony (Wijk in Pesjawar).

Mehrab reed naar het ziekenhuis en dumpte daar het lichaam van Shaheena. Hij liet de auto achter en vluchtte. De politie heeft alle checkpoints in de buurt van Turbat opdracht gegeven om deze moordenaar te arresteren.

De Coalitie voor Vrouwen in de Journalistiek is woedend vanwege deze moord. In de afgelopen 10 maanden is dit de tweede moord die ze in het land hebben gedocumenteerd. Ze eisen dat de Pakistaanse autoriteiten de zaak snel onderzoeken en de moordenaar van Shaheena straffen.

We zijn blij met alle aanwijzingen!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , .