18-jarige Zilan Ayvaz vermoord door haar vader in Piranshahr, Iran

Zilan Ayvaz
Leeftijd: 18 jaar
Doodgeschoten: 7 juli 2023
Woonplaats: Zivah, Piranshahr, West-Azerbeidzjan
Herkomst: Iran
Kinderen: Geen
Dader: Haar vader, Salam Ayvaz
Op 7 juli 2023 werd de 18-jarige Zilan Ayvaz uit het dorp Zivah in het district Piranshahr vermoord door haar vader, Salam Ayvaz.

Naar verluidt werd Zilan Ayvaz door haar vader doodgeschoten nadat hij ontdekte dat ze een vriendje had, omdat hij haar acties beschouwde als een schending van de familie-eer.

In Iran worden bepaalde wetsartikelen bekritiseerd vanwege hun milde straffen in gevallen waarin vaders hun dochters doden in naam van de 'eer'. Zulke gevallen resulteren vaak in een gevangenisstraf van 3 tot 5 jaar. Daarentegen hebben andere landen zoals Syrië en Soedan de afgelopen jaren (vanaf 2021) stappen ondernomen om hun wetten meer in overeenstemming te brengen met internationale normen door vergelijkbare op de sharia gebaseerde artikelen te schrappen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .