Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Maryam
geboren: 1987
vermoord: 13 juli 2021
Woonplaats: Beieren
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 1 meisje, 1 jongen (9 en 13 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Daders: haar broers Seyed en Sayed (22 en 25 jaar oud)
Maryam kwam in 2013 naar Duitsland met 2 kinderen. Ongeveer 4 jaar later scheidt ze van haar gewelddadige man en krijgt ze een straatverbod. Later verhuist ze met haar kinderen naar een vluchtelingenhuis in Berlijn-Lichtenberg. Op 13 juli 2021 lokt haar jongere broer haar naar zijn flat in Neukölln, die de sociale dienst voor hem heeft gevonden. Er is daar ook nog een broer die uit Beieren is gereisd. Maryam wordt mishandeld tot ze sterft aan haar hoofd- en halsverwondingen. Blijkbaar is er eerder sprake geweest van intimidatie, bedreigingen en misbruik. Of de ex-man iets met de moord te maken heeft, is in eerste instantie onduidelijk.

Sayed en Seyed brengen het lichaam van hun zus in een koffer per trein van Berlijn naar Beieren, waar de oudere broer woont. Daar is ze begraven in een gat in de grond. Ze is begin augustus gevonden. De politie heeft de mobiele telefoongegevens van de broers geanalyseerd. Bovendien is de echtgenote van een van de daders tijdens haar verhoor verstrikt geraakt in tegenstrijdigheden.

De broers worden in Berlijn gearresteerd. Zij zouden een hekel hebben gehad aan de levensstijl van de oudere zus, die onder meer inhield dat zij buiten het vluchtelingenhuis geen hoofddoek droeg, make-up opdeed en gescheiden was - vermoedelijk uit een gedwongen huwelijk.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .