Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Morsal Obeidi
geboren: 1991
doodgestoken: 15/16 mei 2008
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: geen
Dader: haar ten tijde van het misdrijf 23-jarige broer Ahamad-Sobair Obeidi (die al 15 jaar in Duitsland woont en sinds 5 jaar de Duitse nationaliteit heeft)
In de nacht van 15 op 16 mei 2008 stak de Duits-Afghaanse Ahamad zijn 16-jarige zus neer in de binnenstad van Hamburg. Na twintig steken, vlucht hij en laat het meisje doodbloeden op een parkeerplaats. Hij wordt de volgende dag om twaalf uur gearresteerd. Als reden voor de misdaad verklaart de vermeende autohandelaar dat zijn zuster anders had geleefd dan de familie wenste.

Morsal had eerder meerdere malen hulp gezocht bij de sociale dienst, omdat zij door haar broer en vader werd mishandeld. Het gezin was in 1993 naar Hamburg gekomen nadat het waarschijnlijk drie jaar in Oekraïne had gewoond. De vader Ghulam-Mohamad was gevechtspiloot in het Afghaanse leger, werkte in Duitsland als buschauffeur tot hij door dronkenschap zijn rijbewijs kwijtraakte.

Eén keer moet Morsal Ahamad voorkomen vanwege zware mishandeling, maar weigert vervolgens voor de rechter te getuigen, zodat hij wordt vrijgesproken. Hij heeft echter al een strafblad voor verschillende vechtpartijen en wordt beschouwd als een veelpleger.

Ahamad is op 13 februari 2009 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord. Bij het uitspreken van het vonnis is er onrust omdat de familie het vonnis niet wil aanvaarden. De verdachte schreeuwt ook. De verdediging gaat in beroep. In november 2009 bevestigt het Federale Hof van Justitie het vonnis. Het blijft onduidelijk of twee andere neven bij het misdrijf betrokken waren.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .