Eerwraak verhaal
geboren: 1982
doodgeschoten: 31 maart 2007
Woonplaats: Elsenfeld/Franconia
Plaats delict: Stuttgart
Herkomst: Kosovo
Kinderen: 2 dochters (geboren in 2004 en 2005), die sinds het misdrijf bij de moeder van de moordenaar in Kosovo wonen
Dader: Avdyl Lajqi, haar ex-man, een Albanees uit Kosovo, 32 jaar oud op het ogenblik van het misdrijf en reeds 16 jaar in Duitsland
In 2000 is Suzana 18 jaar oud en getrouwd met een Serviër die in Duitsland woont. In 2002 neemt hij haar mee naar Elsenfeld, Franken, en begint haar te misbruiken. Ze moet in een flat wonen met zijn moeder. Wanneer Suzana Duits wil leren, neemt haar schoonmoeder de twee dochters mee voor een wandeling zodat Avdyl haar in elkaar kan slaan. Daarna geeft Suzana hem aan voor aanranding en verkrachting. Maar in de rechtbank wordt ze ongeschikt geacht om te getuigen omdat ze ernstig getraumatiseerd is, volgens de getuige-deskundige (!).
Als haar man op een dag vergeet de deur op slot te doen, slaagt Suzana erin te ontsnappen. De politie pakt haar op en brengt haar naar de vrouwenopvang. Suzana spreekt geen Duits, maar haar verwondingen zijn duidelijk.
Van daaruit gaat ze naar haar familie in Kosovo en laat het huwelijk ontbinden. Ze maakt bovendien de grote fout de voogdij over haar twee jonge dochters op te geven.
Terug in Duitsland vraagt zij het Bureau Jeugdzorg om hulp. Maar de autoriteit heeft een paar weken nodig, waarin Avdyl de kinderen met zijn moeder meeneemt naar Kosovo. Om hen te bezoeken, wil de 25-jarige in maart 2007 naar Priština vliegen. Op de luchthaven ontdekt ze haar man in de menigte. Na zes schoten van dichtbij, spuugt Avdyl op het lichaam van zijn vrouw.
In november 2007, tijdens het proces wegens de moord, bekijken ze de video-opname van Suzana's verhoor. Na afloop vraagt de rechter hoe het kan dat de verhoorder, ondanks de duidelijke verwondingen, tegen de vrouw zegt: "Ik geloof niets van wat u nu zegt." De ondervragingsrechter antwoordt dat hij het niet zo bedoeld heeft. De deskundige psycholoog kronkelt zich eruit. Ze was "gebonden aan de wetenschappelijke basis". Uit de Stuttgarter Zeitung van 7.11. 2007: "In principe geloofwaardig, maar zo getraumatiseerd door de ervaring van geweld dat er juridisch niets mee gedaan kan worden - het schouderophalen ging blijkbaar dwars door de politie en het Openbaar Ministerie heen."
In december 2007 wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en wordt hij schuldig bevonden met volledige toerekeningsvatbaarheid.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Brandmoord Narges Achikzei. Een doofpot. Een tijdlijn.
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter