Eerwraak verhaal

Fethiye
geboren: 1972
doodgeschoten: 11 april 2007
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 meisjes (16, 17 jaar oud ten tijde van het misdrijf), 1 zoon (8 jaar oud)
Dader: haar ex-partner Hamsa (41 jaar)
In 1997 ontmoetten Fethiye en Hamsa elkaar. Het jaar daarop wordt een zoon geboren. Fethiye heeft al twee dochters, waarvan er één gehandicapt is.

Tijdens hun relatie doet Fethiye drie keer aangifte tegen haar partner wegens huiselijk geweld. In de zomer van 2006 scheidde zij, maar zij bleef contact met hem houden.

Op 11 april 2007 schiet de gelegenheidswerker zijn ex-partner in haar huis neer. Hun zoon is aanwezig, evenals andere familieleden. De dader slaat aanvankelijk op de vlucht, maar geeft zich de volgende dag met een advocaat aan bij de politie.

De kinderen krijgen een voogd van het bureau jeugdzorg. Omdat de voogd de kinderen bedriegt, wordt de zaak drie jaar later opnieuw in de pers vermeld. Hamsa is waarschijnlijk niet de echte naam van de dader.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Express en Kölner Stadtanzeiger deden verslag van de zaak (helaas niet meer online).
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .