Kadın hakları aktivisti Pardis Rabiee İran güvenlik güçleri tarafından Yezd'de tutuklandı

23 yaşındaki İranlı Pardis Rabiee Tahran'daki Kharazmi Üniversitesi'nde genetik okuyor ve İran'da namusa dayalı şiddet konusunda farkındalık yaratmanın önemli olduğuna inanıyor. Twitter'daki @rabieepardis hesabında İran'daki namus cinayetlerinin kurbanlarının uzun bir listesini yaptı. Pardis 11 Mart Cuma günü Yezd'de tutuklandı ve bilinmeyen bir yere götürüldü. İran güvenlik güçlerinin Pardis'in hesabının kontrolünü ele geçirmiş olması muhtemel. Twitter'ın medya politikasını ihlal ettiği için hesabı geçici olarak kullanılamıyor.

Pardis'in tutuklanmasının ardındaki neden ve kendisine yöneltilen suçlamalar tam olarak bilinmiyor. Bazıları tutuklanmasının harasswatch.com web sitesi için Tahran'da afiş ve broşür dağıtmasıyla ilgili olduğunu söylüyor.

Arkadaşlarına göre Pardis 1 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı, ancak serbest bırakıldığı doğrulanmadı.

Namus cinayeti nedir?

Namus cinayeti, namus adına cinayettir. Bir erkek kardeş, aile namusunu kurtarmak için kız kardeşini öldürürse, bu bir namus cinayetidir. Aktivistlere göre namus cinayetlerinin en yaygın nedenleri mağdur olarak:

  • göreceli bir evlilikte işbirliği yapmayı reddediyor.
  • ilişkiyi bitirmek istiyor.
  • tecavüz veya cinsel saldırı kurbanı oldu.
  • evlilik dışı cinsel ilişkiye girmekle suçlandı.

İnsan hakları aktivistleri, her yıl 100.000 namus cinayetinin işlendiğine inanıyor, bunların çoğu yetkililere bildirilmiyor ve hatta bazıları, örneğin faillerin yerel polisler, yetkililer veya politikacılarla iyi arkadaş olması nedeniyle yetkililerin kendileri tarafından kasıtlı olarak örtbas ediliyor. . Pakistan, Hindistan, Afganistan, Irak, Suriye, İran, Sırbistan ve Türkiye'de kız çocuklarına ve kadınlara yönelik şiddet ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.

Geplaatst in Araştırma, Namus cinayeti.