Vrouwenrechtenactiviste Pardis Rabiee gearresteerd in Yazd door Iraanse veiligheidsdiensten

caret-down caret-up caret-left caret-right
De 23-jarige Iraanse Pardis Rabiee studeert genetica aan de Kharazmi Universiteit van Teheran en vindt het belangrijk om mensen bewust te maken van eergerelateerd geweld in Iran. Ze maakte een lange lijst van slachtoffers van eremoorden in Iran op haar Twitter-account @rabieepardis. Pardis werd op vrijdag 11 maart in Yazd gearresteerd en naar een onbekende locatie gebracht. Het is mogelijk dat Iraanse veiligheidstroepen de controle over Pardis' account hebben overgenomen. Haar account is tijdelijk niet beschikbaar omdat het in strijd is met het mediabeleid van Twitter.

De precieze reden achter haar arrestatie en de aanklacht tegen haar blijven onbekend. Sommigen zeggen dat haar arrestatie verband houdt met het verspreiden van posters en pamfletten in Teheran voor de website harasswatch.com.

Volgens haar vrienden werd Pardis na 1 dag hechtenis vrijgelaten, maar haar vrijlating is niet bevestigd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , .