Uitdagingen voor de bestrijding van eergerelateerd geweld (Deel II):

- Moorden in achtergebleven gebieden:

In sommige gevallen zijn slachtoffers van eerwraak overgehaald of misleid om terug te keren naar hun thuisland waar er vaak ofwel minder steun is voor het slachtoffer of inefficiënte en corrupte politie, zodat de dader het misdrijf kan plegen zonder angst voor vergelding.

- Stilte:

Het belangrijkste obstakel voor de juridische vervolging van geweld op basis van een geschonden eergevoel is zwijgzaamheid. De neiging om te zwijgen zorgt ervoor dat weinig mensen aangifte doen bij politie en justitie. Soms is stilte rondom eergerelateerd geweld gebruikelijk in de cultuur van het slachtoffer, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat iemand anders dan het slachtoffer aangifte zal doen van strafbare feiten.

- Professionele moordenaars:

In sommige gemeenschappen zijn er instanties die jonge mensen opsporen die van huis zijn weggelopen en ze terug naar huis brengen. Het is ook mogelijk voor mensen in dergelijke gemeenschappen om gemakkelijk een professionele moordenaar in te huren. In het VK wordt bijvoorbeeld geschat dat 1 op de 8 eremoorden wordt gepleegd door een professionele huurmoordenaar. Als een familie een professionele moordenaar inhuurt om een ​​familielid te doden, betekent dit dat het slachtoffer een hoog risico loopt.

- Minderjarige moordenaars:

Op plaatsen waar eerwraak net als andere moorden strafbaar is, dwingen families meestal een jonger familielid tot het plegen van de moord, omdat degenen die op jongere leeftijd moorden, kortere straffen krijgen. Dit misdrijf wordt gepleegd tegen twee partijen: de persoon die werd gedwongen tot moord en het slachtoffer zelf.

- Gebrek van steun aan NGO's:

Niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van eergerelateerd geweld, FGM en zich sterk maken voor vrouwenrechten zijn een van de meest effectieve bronnen van bewustzijn en hulp, vooral bij het overbruggen van culturele gevoeligheden en het vergroten van het bewustzijn rondom eerwraak. Ze hebben echter vaak te maken met begrotingstekorten en weinig personeel en kunnen moeite hebben om hun diensten te verlenen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Klokkenluider en getagd met , .