Afghaan stak jonge moeder neer in hun gezamenlijke flat in Duitsland

Sabrina G.
geboren: 2000
Poging tot moord: 4 januari 2023
Woonplaats: Dresden
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Afghanistan
Kinderen: 1 baby
Dader: haar vriend Mohammad Omid A. (25 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Op 4 januari 2023 steekt een Afghaan zijn vriendin neer in hun gezamenlijke flat in Dresden. Zij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De baby die ze samen hadden was op het moment van het misdrijf aanwezig, maar bleef ongedeerd en is onder staatszorg gesteld. De dader wordt voor het huis gearresteerd.

Sabrina komt uit Meißen en gaat naar een speciale school in Dresden. Een buurvrouw vertelt dat de afgelopen 1,5 jaar vaak de politie is gebeld vanwege huiselijk geweld. De dader is een asielzoeker, volgens officiële informatie 25 jaar oud. Zijn foto doet vermoeden dat hij aanzienlijk ouder is.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .