Vrouw doodgeschoten door haar ex-echtgenoot in winkel in Duitsland

Jovana
geboren: 1979
doodgeschoten: 21 januari 2023
Woonplaats: Markdorf aan het Bodenmeer
Herkomst: dader: Albanië of Servië
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar gescheiden echtgenoot (47 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Jovana werkt als verkoopster op een koopjesmarkt in Markdorf, Baden-Württemberg. Daar wordt ze op 21 januari 2023 doodgeschoten. Ze sterft op de plaats van het misdrijf.

De dader is haar gescheiden Albanese (of Servische) echtgenoot. Hij vlucht in de taxi waarmee hij kwam. Kort daarna wordt hij gearresteerd. De echte namen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .