Eerwraak in Karnataka: 17-jarige Netravati gewurgd door haar familieleden

caret-down caret-up caret-left caret-right
Netravati
leeftijd: 17
gewurgd: 10 juni 2023
Woonplaats: Tumakuru district in Karnataka
Herkomst: India
Kinderen: geen
Daders: vader, broer, oom
Netravati, een 17-jarig meisje uit het Tumakuru-district in Karnataka, India, had een liefdesrelatie met Kumar, een jongeman die tot de Dalit-gemeenschap behoort. Deze interkaste relatie veroorzaakte intense woede en afkeuring binnen Netravati's familie.

Het conflict escaleerde toen Netravati ervoor koos om van huis weg te lopen in een poging om bij Kumar te zijn. Ze werd echter opgespoord door haar familie en keerde terug naar huis op 9 juni 2023. Bij haar terugkeer werd haar de toegang tot het huis ontzegd en moest ze de nacht doorbrengen in een schuilplaats voor koeien.

Op 10 juni 2023 werd Netravati door haar vader Parashurama, broer Shivaraju en oom Tukaram gedwongen om vergif te drinken, nadat ze had geweigerd om haar relatie met Kumar te beëindigen. Toen Netravati zich hevig verzette, werd ze uiteindelijk gewurgd met een touw.

Na de moord beweerde de familie dat Netravati was gestorven als gevolg van vergiftiging. Haastig werd ze door haar familie op hun eigen terrein gecremeerd, zonder tussenkomst van de autoriteiten.

Dorpsbewoners informeerden de politie dat er volgens hen sprake was van moord. Na een grondig onderzoek veranderde de politie de zaak van zelfmoord in moord. Voorlopig forensisch bewijs en getuigenissen van familieleden die op de hoogte waren van het moordcomplot wijzen Parashurama, Shivaraju en Tukaram aan als de vermoedelijke daders.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , , .