Beruchte crimineel Minh Nghia Vuong schiet moeder van zijn ex-vriendin dood in Zwijndrecht

Michel Wandzia
geboren: 1957
doodgeschoten: 21 januari 2023
Woonplaats: Zwijndrecht
Herkomst: dader: Vietnam, slachtoffer: Nederland
Kinderen: -
Dader: Minh Nghia Vuong "Lucky" (49 jaar)
Misschien is deze daad geen eerwraak, en misschien hoort deze zaak niet in dit archief thuis. Op zaterdag 21 januari rond 14.10 uur liepen de 66-jarige Michel Wandzia en haar 38-jarige dochter over de parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Daar kregen ze ruzie met Minh Nghia Vuong, de ex-vriend van de dochter. Een getuige verklaart dat hij de dochter zag wegrennen en dat de man haar achtervolgde. Vervolgens trok hij een pistool en schoot in de lucht. Vervolgens probeerde hij de dochter te dwingen met hem mee te lopen naar zijn auto. Vervolgens schoot hij eerst de dochter en daarna haar moeder neer. Toen ze op de grond lagen, schoot hij nogmaals van dichtbij op hen.

Na de schietpartij rende hij naar zijn auto, een BMW, en reed vol gas over het fietspad tegen het verkeer in. Michel Wandzia overleed ter plaatse aan haar verwondingen. De dochter was naar verluidt nog aanspreekbaar en werd met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Minh Nghia Vuong zou regelmatig doodsbedreigingen tegen hen hebben geuit, stond bekend als vuurwapengevaarlijk en had een lang strafblad. In 2017 werd hij veroordeeld tot zeven jaar cel voor de overval op een geldkoerier in Zoetermeer in december 2015. Daar maakte hij met twee mededaders onder bedreiging van een vuurwapen 260.000 euro buit. Vanwege de stalking en doodsbedreigingen zou de vrouw uit angst herhaaldelijk de relatie herstellen. Bij het politiebureau deed ze aangifte tegen Minh Nghia Vuong.

De politie verspreidt het volgende opsporingsbericht: "De verdachte is 1.70 lang, heeft een licht getinte huid, een normaal postuur en kort zwart haar. Op het moment van de schietpartij droeg hij een donkere jas model parka, waaronder hij een kledingstuk met capuchon droeg. Vuong is ook bekend onder zijn bijnaam 'Lucky'." Omdat hij op de vlucht is en vuurwapengevaarlijk, adviseert de politie hem niet zelf te benaderen maar direct de politie te bellen als iemand hem ziet.

Na een wekenlange zoektocht heeft de politie de voortvluchtige Minh Nghia Vuong zaterdagmiddag 25 februari rond 12.30 uur aangehouden op de Ketelbrug in Schiedam.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Politie Zeist en getagd met , , , .