Man die zijn vriendin doodde en de politie belde krijgt levenslang

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ramona B.
geboren: 1994
doodgestoken: 6 februari 2022
Woonplaats: Neutraubling (bij Regensburg)
Oorsprong: Dader: Roemenië
Kinderen: 1 dochter (9 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar vriend Rolf S. (36 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
In de vroege ochtend van 6 februari 2022 vermoordt een Roemeen zijn vriendin in Neutraubling bij Regensburg met 24 messteken. Ze heeft een kind uit een andere relatie die ze heel vroeg heeft gekregen. Op het moment van de misdaad liggen moeder en dochter in hetzelfde bed. De dader had de bedoeling de dochter te traumatiseren, zoals later in de rechtszaal zal worden verklaard. Een scheiding had zich aangediend, die de dader niet wilde aanvaarden.

Na de misdaad, belt hij de politie. Hij is gearresteerd in de flat. De dochter wordt teruggegeven aan haar biologische vader.

In november begint het proces voor de rechtbank in Regensburg. Een getuige meldt zich die de dader een paar dagen voor het misdrijf online sprak over 15 jaar gevangenisstraf. Eind november is er al een vonnis: levenslang.

Men kan erover twisten of dit een eerwraakmoord is of de daad van een impulsieve alcoholische geweldpleger. De vele messteken en de enscenering van de misdaad kunnen wijzen op een motief van eer, maar ook op bijzondere wreedheid.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .