De 17-jarige Zhinwar M. verdween in Irak: De politie onderzoekt haar familie

Zhinwar M.
geboren: 2005
vermist sinds: 9 april 2022
Woonplaats: Bielefeld
Land van herkomst: Irak / Koerden / Yazidi's
Kinderen: geen
verdachten: haar familie (vader, moeder, broer)
Dit verhaal is gebaseerd op een veronderstelling: Zhinwar (roepnaam: Zhina) is geboren in Duitsland, haar familie komt uit Irak. De familie runt een kiosk in Bielefeld en is bekend bij het Bureau Jeugdzorg.

Tijdens de paasvakantie reist Zhinwar op 9 april 2022 met haar vader, moeder en een broer naar Turkije, waar zij een tandheelkundige behandeling ondergaat of zou moeten ondergaan. Ze plaatst er foto's van op het internet. Daarna reist het gezin naar Irak, vermoedelijk naar de geboortestad van haar ouders, vermoedelijk in de Koerdische gebieden.

Op 24 april gebruikte Zhinwar voor de laatste keer haar gsm. De volgende dag keert de familie terug naar Duitsland - zonder hun dochter. Omdat ze niet naar school komt, lichten haar vrienden de politie in. De ouders hadden hun dochter niet als vermist opgegeven, maar beweren nu dat Zhinwar in Irak was "ondergedoken". Ze sprong uit een taxi en rende weg.

De familie werkt niet mee met de Duitse politie en heeft een advocaat ingeschakeld.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , .