Eerwraak in Nogent-sur-Oise: man staat terecht voor doodsteken vriendje van zijn dochter

Julien Videlaine
Geboren: 1995
Doodgestoken: 24 juli 2014
Woonplaats: Nogent-sur-Oise
Herkomst: slachtoffer: Frans/Algerijns, dader: Turks/Koerdisch
Kinderen: Geen
Dader: Muhittin U.
Twee jaar lang beleefden de Frans-Algerijnse Julien Videlaine (19 jaar) en de Koerdische Nuzan U. (19 jaar) een verborgen liefde. Ze ontmoetten elkaar in 2012 voor de Marie-Curie middelbare school in Nogent-sur-Oise, een stad 50 kilometer ten noorden van Parijs.

Julian zat toen in zijn laatste jaar en bereidde zich voor om het leger in te gaan als mecanicien op de militaire basis van Creil (Oise). Nuzan was bezig met een diploma schoonheidsspecialiste. De aantrekkingskracht tussen de twee was sterk en hun relatie nam al snel een serieuze wending. Zij wilden trouwen en kinderen krijgen, maar Nuzan vreesde de reactie van haar vader wegens de culturele verschillen. Julian was jong en dacht dat de liefde zou zegevieren.

De geliefden ontmoetten elkaar in het geheim en grepen elke gelegenheid aan om tijd met elkaar door te brengen zonder argwaan te wekken. Op 24 juli 2014 had restauranteigenaar Muhittin U., de vader van Nuzan, aangekondigd dat hij pas laat in de avond terug zou zijn. Nuzan's moeder, broers en zussen gingen op familiebezoek in België. Aan het eind van de middag kwam Julian aan bij het huis van zijn vriendin. Het jonge paar besloot een bad te nemen. Maar terwijl ze een bad namen, werden ze gealarmeerd door een geluid van beneden.

19 steekwonden

Nuzan stapt uit bad, luistert en hurkt neer om onder de deur door te kijken. Ze ziet haar vader op de gang. Hij vraagt haar mee te gaan naar de eerste verdieping. Ze is in paniek. Julien heeft zijn kleren in zijn kamer laten liggen en zij moet ze verstoppen voor hij ze ziet. Maar als ze de gang opgaat, verschijnt Muhittin U. met een mes in zijn hand en hij valt Julien aan. Nuzan probeert tussenbeide te komen, maar ze raakt gewond aan haar hand. Muhittin gaat door met slaan, stopt dan, gaat de trap af, legt het mes in de keuken en rent weg.

In een shocktoestand schreeuwt Nuzan om hulp. Om 19.10 uur drongen politie en brandweer het huis binnen en gingen naar de badkamer. Ze ontdekten Julien in een zittende positie, zijn knieën gebogen naar zijn borst, zijn hoofd tussen zijn benen. Hij was naakt, zat onder het bloed en zijn lichaam was aan alle kanten doorboord. Hij was 19 keer gestoken, waarvan drie keer in het hart. Tegenover de politie beschreef Nuzan de moord op haar vriendje door haar vader en legde uit dat hij fel gekant was tegen haar relatie met Julien, die niet van Koerdische afkomst was, zoals zij. Het jaar daarvoor had een klasgenoot haar vader over de relatie ingelicht. Muhittin had toen haar mobiele telefoon in beslag genomen en haar met de dood bedreigd als ze de jonge Frans-Algerijnse man zou blijven zien. Haar moeder had overwogen haar naar Turkije te sturen om een man te zoeken.

Muhittin vluchtte naar Turkije. Volgens de informatie die de onderzoekers hebben verzameld, woonde hij in het Batman-gebied, een regio die grenst aan Syrië, waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. Ondanks de juistheid van deze informatie en de uitvaardiging van een internationaal aanhoudingsbevel op 9 september 2014, gebeurde er maandenlang niets.

Claude Videlaine, de vader van Julien, vroeg namens de familie aan de Franse autoriteiten om druk uit te oefenen op Turkije "zodat de moordenaar van onze zoon wordt gearresteerd." In de vier jaar die volgden, worden steeds meer familieleden gemobiliseerd om nieuwe acties op te zetten om gerechtigheid voor Julien te verkrijgen. In mei 2018 arresteert Turkije Muhittin.

"Een inbreker"

Tegenover rechercheurs ontkent Muhittin een misdaad vanwege eergevoel. Op 24 juli 2014 maakte hij zich zorgen over zijn dochter, die de telefoon niet opnam, en besloot snel naar zijn huis te gaan om te kijken of ze in orde was. Toen hij het huis binnenkwam, hoorde hij geschreeuw van boven. Hij herkent de stem van Nuzan en hoort ook een mannenstem. Hij denkt dat ze wordt aangevallen, pakt een mes uit de keuken en gaat naar boven. Dan gaat hij de badkamer in en wordt geconfronteerd met een naakte man. "Voor hem is het een inbreker," zegt zijn advocaat Franck Berton. Muhittin veronderstelde dat de man probeerde zijn dochter seksueel te misbruiken en zegt dat hij "de controle verloor" en Julian Videlaine met het mes sloeg. Muhittin verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de relatie van zijn dochter met Julian, die hij nooit had gezien.

Geconfronteerd met de verklaringen van haar vader, krabbelde Nuzan terug op haar eerdere beweringen en gaf toe dat haar vader nog nooit van haar vriend had gehoord.

Muhittin's strafproces voor moord zal op 19 september 2022 beginnen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .