Eerwraak in Bojnoord, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar man

Marziyeh Gholampour
Leeftijd: 29
Doodgeschoten: 6 juli 2024
Woonplaats: Provincie Bojnoord, Noord-Khorasan
Herkomst: Iran
Kinderen: 1
Dader: Echtgenoot
Marziyeh Gholampour, een 29-jarige vrouw uit het district Bojnoord in de provincie Noord-Khorasan, werd op zaterdag 6 juli 2024 doodgeschoten door haar echtgenoot. Het incident vond plaats voor het huis van haar ouders en in het bijzijn van hun jonge kind, kort nadat Marziyeh een scheiding had aangevraagd. Het motief is gerapporteerd als "eergerelateerd".

De wetten in de Islamitische Republiek Iran zijn gebaseerd op de Sharia, wat vaak resulteert in milde straffen voor echtgenoten die hun vrouw doden vanwege "eer". Iran staat onder toenemende druk om bepaalde wetten af te schaffen en zijn wetgeving meer in overeenstemming te brengen met internationale normen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .