Eerwraak in Iranshahr, Iran: Tienerjongen en -meisje vermoord

Mohammad Sarfarazi, Zinat Piroozi
Leeftijden: 17, 15
Vermoord: 8/9 juni 2024
Woonplaats: Khairabad, Iranshahr, Sistan en Baluchestan
Herkomst: Iran
Daders: Oom, vader van zijn vriendin
Volgens plaatselijke bronnen in Sistan en Baluchestan zijn een 17-jarige jongen geïdentificeerd als "Mohammad Sarfarazi" en een 15-jarig meisje "Zinat Piroozi", inwoners van Khairabad, gedood door de familieleden van het meisje met "eer" als motief, en zijn twee andere burgers gewond geraakt.

Ingelichte bronnen verklaren: "De familieleden van het meisje, die achter haar relatie met de jongen kwamen, lokten hem met een vooropgezet plan, ontvoerden hem op de avond van donderdag 6 juni, martelden hem tot de ochtend, wat leidde tot zijn dood, en schoten hem vervolgens in het hoofd, de nek en andere delen van zijn lichaam." Vervolgens "werd het meisje ook gedood door haar oom op zondag 9 juni, in verband met deze zaak."

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .