Poging tot eerwraak of relatieconflict in Uden: Vader (59) steekt dochter (38) neer op straat

Ana
Leeftijd: 38
Moordpoging: 11 juni 2024
Woonplaats: Uden
Oorsprong: onduidelijk
Kinderen: onduidelijk
Dader: Vader
Misschien is deze daad geen eerwraakmoord, en misschien hoort deze zaak niet thuis in dit archief. In eerste instantie is het "slechts" een poging tot moord: op dinsdagmiddag 11 juni 2024 wordt de 38-jarige Ana in haar woonplaats Uden midden op straat neergestoken door een 59-jarige man. Aan de overkant van de straat werd er naar de man geschreeuwd, vermoedelijk door familieleden. Op beelden is te zien dat hij haar blijft schoppen nadat ze is neergestoken. Volgens een ooggetuige zei de dader dat het om zijn dochter ging. Ana is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De dader bleef met het mes in zijn hand rustig wachten op de politie, die arriveerde na een paar minuten en arresteerde hem. De politie gaat uit van een conflict in de relationele sfeer.

Ana is niet de echte naam van de vrouw. We zouden erg blij zijn met aanwijzingen!

Als blijkt dat het motief niet eergerelateerd is, zullen we de zaak natuurlijk weer uit het archief verwijderen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , , , .