Eerwraak in Mülheim an der Ruhr: 31-jarige vrouw door haar ex-man doodgestoken

Ela
geboren: 1991
doodgestoken: 14 juni 2022
Woonplaats: Mülheim an der Ruhr (NRW)
Herkomst: Servië
Kinderen: 3 (op het moment van het misdrijf 3, 7, 9 jaar)
Dader: haar man (34 jaar)
Op 14 juni 2022 steekt een man in de wijk Styrum in Mülheim zijn vrouw dood naast een speelplaats waar hun 3 kinderen samen aan het spelen waren. De vrouw wordt naar het ziekenhuis gebracht, maar overlijdt de volgende ochtend. De man is ter plaatse gearresteerd, het mes is in beslag genomen. Opmerking: De kinderen waren ooggetuigen van de misdaad. Vermoedelijk is dit een signaal aan hen: "Dit is wat er met je gebeurt als je je niet aan de regels houdt."

Het gezin is tot dusver niet opgevallen, maar de moeder heeft de voogdij aangevraagd, omdat de vader geen verblijfsvergunning in Duitsland heeft en ook zijn toegestane bezoektijd niet bij het gezin heeft doorgebracht. De echte namen van de betrokkenen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .