Egypte geschokt door moord op 21-jarige studente Naira Ashraf die huwelijksaanzoek weigerde

caret-down caret-up caret-left caret-right
Naira Ashraf
geboren: 2000
doodgestoken: 23 juni 2022
Woonplaats: Mahalla, Egypte
Herkomst: Egypte
Kinderen: geen
Dader: Ex-vriend Mohamed Adel (21 jaar)
De 21-jarige Naira Ashraf en Mohamed Adel zijn studenten in hun derde jaar aan de kunstfaculteit van de Mansoura Universiteit in Egypte. De twee zijn voormalige geliefden. Mohamed wil het einde van hun relatie niet accepteren en blijft haar aansporen met hem te trouwen.

Na de zoveelste afwijzing stuurt hij verschillende dreigberichten waarin hij zegt dat hij haar zal vermoorden. Naira blokkeert hem op sociale media. In april 2022 doet ze aangifte tegen Mohamed bij de politie wegens bedreiging en stalking. Haar ouders hadden Mohamed gesmeekt Naira niets aan te doen.

Op donderdag 23 juni 2022 stapten Mohamed en Naira in dezelfde bus. Toen ze uitstapten, haalde Mohamed een mes tevoorschijn en stak zijn ex-vriendin meerdere malen in de rug en sneed haar keel door. Naira overlijdt aan haar verwondingen. Mohamed wordt door voorbijgangers en beveiliging in bedwang gehouden totdat de politie hem arresteert.

De aanklager zou later verklaren dat Mohamed de moord met voorbedachten rade op het slachtoffer heeft bekend vanwege onenigheid tussen hen en haar weigering om met hem te trouwen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .