Eerwraak in Rabat (Iran): 16-jarig meisje vermoord door haar vader

caret-down caret-up caret-left caret-right
Haydeh Hassanzadeh
Leeftijd: 16
vermoord: juni 2023
Woonplaats: Rabat, West-Azerbeidzjan
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: vader Omid Hassanzadeh
De 16-jarige Haydeh Hassanzadeh uit Rabat is op brute wijze vermoord door haar eigen familie onder het mom van wat wordt beschouwd als eer. Volgens Hengaw werd het lichaam van Haydeh Hassanzadeh, vier maanden na haar moord, op 18 september ontdekt door burgers tijdens het lozen van water in de dam van de stad Sardasht. Ze werd gevonden met haar voeten vastgebonden aan een cementblok en haar handen, ogen en mond verzegeld met tape. Ze was sinds juni van dit jaar verdwenen. Haar familie beweerde dat hun dochter Iran had verlaten om de moord te verbergen.

Volgens ingelichte bronnen is Omid Hassanzadeh, de vader van het 16-jarige slachtoffer, momenteel gearresteerd en heeft hij de moord op zijn dochter bekend. De reden voor de moord op Hayede was dat ze te laat thuiskwam, wat een eergerelateerd motief werd genoemd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .