Moeder van drie kinderen doodgestoken in Frankfurt

caret-down caret-up caret-left caret-right
Janina
geboren: 1983
doodgestoken: 3 juli 2023
Woonplaats: Frankfurt/M.
Herkomst: onduidelijk
Kinderen: 3 (6 maanden, 15 en 19 jaar op het moment van het misdrijf)
Dader: haar man (51 jaar)
Op 3 juli 2023 vinden politieagenten Janina onder het bloed in haar flat in de wijk Frankfurter Berg in Frankfurt. Haar man is bekend bij de politie, hij heeft al enkele weken een contactverbod vanwege huiselijk geweld, Bureau Jeugdzorg is erbij betrokken.

Janina overlijdt ter plekke. De man had zelf de politie gebeld. De baby van 6 maanden was in de flat tijdens het misdrijf. Er zijn nog 2 andere kinderen, 15 en 19 jaar oud. De namen en afkomst van de betrokkenen zijn niet bekend. Wel het volgende: De dader had een schoonmaakbedrijf. Over de vrouw zeggen de buren dat ze altijd "haar man voor liet gaan en het woord liet doen".

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .