Eerwraak in Rajanpur, Pakistan: Vrouw gestenigd door echtgenoot en zijn broers

caret-down caret-up caret-left caret-right
Zarnaz
Leeftijd: -
vermoord: 30 augustus 2023
Woonplaats: Chucha-gebied, Rajanpur, Punjab
Herkomst: Pakistan
Kinderen: -
Daders: echtgenoot Baggoo Alkani en zijn broers
Op woensdag 30 augustus werd Zarnaz op brute wijze vermoord door haar echtgenoot Baggoo Alkani in het Chucha-gebied, gelegen in het district Rajanpur, Punjab, Pakistan.

Volgens getuigen werd de moord op een afgelegen locatie, enkele kilometers van haar huis, gepleegd onder het mom van ‘eer’. Baggoo Alkani zou Zarnaz op heterdaad hebben betrapt met een andere man. Zarnaz zou zijn gedwongen om op de grond te liggen, waarna ze werd bekogeld met scherpe stenen door haar echtgenoot en zijn broers.

Familieleden van Zarnaz spreken de beschuldiging van ontrouw tegen en stellen dat Zarnaz altijd een loyale echtgenote is geweest gedurende het tweejarig huwelijk en dat ze niets verkeerd heeft gedaan.

De politie heeft Baggoo Alkani en zijn broers nog niet gearresteerd. Het drietal verblijft vermoedelijk in de grensregio tussen Punjab en Balochistan.

Deze brute moord werpt opnieuw een schijnwerper op het aanhoudende probleem van eergerelateerd geweld, bekend als 'Karo-Kari', in Pakistan.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .