Femicide in Karaj, Iran: Een vrouw vermoord door haar man vanwege 'eer'

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sodabeh Nowzari
Leeftijd: 32
Gewurgd: 4 september 2023
Woonplaats: Kamaleshahr, Karaj, Alborz Herkomst: Iran
Kinderen: 2
Dader: echtgenoot Abbas Sajjadi
Op de avond van maandag 4 september werd een 34-jarige vrouw genaamd Sodabeh Nowzari gewurgd door haar man Abbas Sajjadi in hun huis in Kamaleshahr, een stad in de buurt van Karaj. Eer wordt als motief genoemd. Sodabeh is de moeder van twee kinderen van 15 en 8 jaar.

De dag na de moord gaf Abbas Sajjadi zichzelf aan bij de autoriteiten en onthulde de locatie van het lichaam in hun huis.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .