Eerwraak in Sardasht, Iran: 17-jarig meisje, slachtoffer van kindhuwelijk, vermoord

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fatemeh Mohammadpanahi
Leeftijd: 17
Doodgeschoten: 29 september 2023
Woonplaats: Marghan, Sardasht, West-Azerbeidzjan
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Daders: echtgenoot, stiefbroers
Op vrijdagavond 29 september 2023 werd de 17-jarige Fatemeh Mohamadpanahi uit Marghan Village, Sardasht, doodgeschoten door haar echtgenoot en stiefbroers. Fatemeh was het slachtoffer van een kindhuwelijk, haar stiefvader dwong haar ongeveer een jaar geleden om met haar neef te trouwen toen ze nog maar 16 jaar oud was.

Een maand voor de moord werd Fatemeh ernstig mishandeld door haar man. Ze vluchtte naar haar ouderlijk huis en uitte haar wens om te scheiden, een beslissing waar haar familie tegen was.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .