Een man doodde zijn vrouw in Mashhad vanwege 'eer'

Naamloze vrouw
Leeftijd: -
Gewurgd: 28 september 2023
Woonplaats: Mashhad, Razavi Khorasan
Herkomst: Iran
Kinderen: 1
Dader: echtgenoot
Een man vermoordde zijn vrouw in Mashhad, Iran, op 28 september 2023, en noemde 'eer' en ontrouw als motieven. Na vele ruzies wurgde en verminkte hij haar in hun badkamer. Daarna verborg hij een deel van haar lichaam in zwart nylon in een koffer en reisde naar Teheran, waar hij zich overgaf aan de politie. Na zijn arrestatie verklaarde hij "Mijn vrouw en ik hebben een kind van vijf jaar oud. We hadden anderhalf jaar onenigheid en mijn vrouw heeft me verraden."

Het is belangrijk om op te merken dat veel mannen 'eer' aanvoeren als motief voor hun daden, deels vanwege artikel 301 van het Iraanse strafrecht, dat vaak leidt tot milde straffen voor degenen die hun vrouwen vermoorden onder het mom van 'eer'.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .