Eerwraak in Teheran: Vrouw van middelbare leeftijd vermoord door haar zoon

Fariba en Saber
Leeftijd: -
Doodgeschoten: 5 januari 2024
Woonplaats: Teheran
Herkomst: Iran
Kinderen: 3
Dader: haar zoon
Op 5 januari 2024 werd een vrouw van middelbare leeftijd in Teheran doodgeschoten door haar zoon. Na zijn arrestatie bekende de jongeman dat hij zijn moeder en een andere man in hun woning had vermoord, met 'eer' als motief.

In een huiveringwekkende bekentenis schreef hij: "Ik heb ze vermoord omdat ze mijn vader hadden verraden'. De moeder, die 32 jaar jonger was dan haar man, had drie kinderen. Ondanks haar pleidooi voor een scheiding, weigerde de vader haar verzoek in te willigen. Gezien het grote leeftijdsverschil kan niet worden uitgesloten dat zij een kindbruidje was.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .