Getuigenis 229 in moordzaak Narges Achikzei

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ambtenaar
De feiten en de context van deze zaak houden verband met de zogenoemde ‘Zeister brandmoord’. Die zaak speelde eind 2009. Toen is in een lift van een flat een vrouw (Narges Achikzei) in brand gestoken.

De verdachte in de onderhavige zaak kende het slachtoffer van de Zeister brandmoord. Zij had in 2007 en 2008 bij de verdachte gewerkt. De verdachte zou een oogje op haar hebben gehad, maar die liefde werd niet beantwoord. Op enig moment, nadat de toenmalige vriend van Narges Achikzei de verdachte had bedreigd, werd Narges Achikzei door de verdachte op staande voet ontslagen. De verdachte zou Narges Achikzei vervolgens hebben gestalkt. Narges Achikzei heeft daarvan aangifte gedaan. Naar aanleiding van die aangifte is de verdachte in 2009 gehoord door politieambtenaar Anita Frielink (ps). Tijdens dat verhoor kreeg Anita Frielink (ps) de indruk dat de verdachte fictie en waarheid door elkaar haalde en er allerlei ongefundeerde theorieën op nahield, hetgeen zij heeft vastgelegd in een proces-verbaal. Eind 2009 wordt Narges Achikzei in een lift in brand gestoken en komt te overlijden. Een (vrouwelijke) kennis van Narges Achikzei wordt voor dat feit veroordeeld.

Na het overlijden van Narges Achikzei stuurt de verdachte tal van e-mails naar allerlei instanties en plaatst hij berichten op websites waarin hij schrijft dat de politie zich had gericht op de verkeerde dader. Er zou sprake zijn van eerwraak. Later stuurde de verdachte honderden e-mails naar de politie waarin hij onder meer stelde dat de politie Zeist corrupt was.

De bewezenverklaarde feiten in de onderhavige zaak spelen zich af in 2017. In januari van dat jaar heeft de verdachte een filmpje op YouTube geplaatst met daarin een foto van politieagente Anita Frielink (ps), gefotoshopt met politiepet, en daarbij onder meer de tekst dat agente Anita Frielink (ps) van de politie Zeist corrupt is en gelogen heeft zodat de ex-werkgever van Narges Achikzei — AG: dat is de verdachte zelf — zou worden vervolgd voor smaad, laster en stalking. Later in het filmpje wordt het proces-verbaal getoond dat Anita Frielink (ps) in 2009 heeft opgemaakt van het verhoor van de verdachte. De verdachte heeft niet alleen politieambtenaar Anita Frielink (ps) als corrupt bestempeld, maar in een aantal e-mails ook politieambtenaar Johan de Boer (ps) en de politie Zeist in het algemeen.

De verdachte heeft erkend dat hij het filmpje op YouTube heeft geplaatst en de desbetreffende e-mails heeft gestuurd. Hij is van oordeel dat de uitlatingen niet strafbaar zijn omdat hij daarmee een belangrijk doel wilde bereiken en de context waarin hij de uitlatingen heeft gedaan het beledigende karakter daarvan wegneemt. Het hof heeft de verweren van de verdachte verworpen en de verdachte veroordeeld wegens smaadschrift (feit 1) en belediging (feit 2 en feit 3). -Procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden mr. P.M. Frielink, 29 augustus 2023

 

Geplaatst in Innovatie, Klokkenluider, Moord Narges Achikzei, Onderzoek, Politie Zeist en getagd met , , , , , , , .