Eerwraak verhaal

Ahlam Younan
geboren: 1992
doodgeschoten: -
Woonplaats: Luik, België
Herkomst: Syrië
Kinderen: geen
Dader: waarschijnlijk door haar broer(s)
Op zondagavond 3 januari 2021 wordt het levenloze lichaam van de 28-jarige Ahlam Younan door haar zus aangetroffen in haar appartement in Luik in België. Het is onduidelijk wanneer de feiten precies hebben plaatsgevonden, Ahlam werd voor het laatst gezien op 29 december 2020.

De omstandigheden waaronder ze is aangetroffen wijzen op een afrekening omdat Ahlam’s handen waren vastgebonden en ze door het hoofd is geschoten.

Geruchten gaan rond dat Ahlam werd vermoord vanwege eerwraak omdat ze te verwesterd was. Één van haar vijf broers zou haar in het verleden hebben gewaarschuwd, maar daar trok Ahlam zich weinig van aan. Op haar Facebookpagina schreef ze nog: “Leef je leven zoals je wilt, ooit sterf je toch.”

Haar zus, Fadja, gelooft dat minstens één van haar vijf broers verantwoordelijk is voor de moord. "We waren als hoeren voor hem," zei ze. "Barvrouw zijn in een café of in een nachtclub, uitgaan en zelf je vriend kiezen, werd niet in dank afgenomen".

Het lijkenhuis waar Ahlam ligt wordt bewaakt door de politie. "Om er zeker van te zijn dat niemand daar de vrede verstoort".

Er zijn nog geen arrestaties verricht. Wij zouden blij zijn met aanwijzingen!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met .