Eerwraak verhaal
Geboren: 1985
Poging tot moord: 9 mei 2010
Woonplaats: Bonn
Herkomst: Koerden, slachtoffer: Syrië; dader: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: Onur Gürbüz, de broer van zijn ex-vriendin (ten tijde van het misdrijf 21 jaar)
Op 9 mei 2010 wacht Onur de ex-vriend van zijn zus op bij een oversteekplaats in Bonn. Hij heeft vier metgezellen bij zich. Eerst slaat hij Ahmet in elkaar, dan ramt hij een mes in zijn bovenlichaam. Het slachtoffer is ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. De dader duikt onder.
Het rechercheteam stelt vast dat de dader het slachtoffer al meerdere malen had bedreigd omdat hij het niet eens was met de relatie met zijn zus. Op 16 juni, wordt Onur aangehouden na een klopjacht.
Als de rechtbank in november het proces opent, wordt aangegeven dat ook een veroordeling wegens poging tot moord (en niet alleen mishandeling) mogelijk is.
In de rechtbank komt naar voren dat het slachtoffer en de dader in Bonn zijn opgegroeid en elkaar al lange tijd kennen. Beide families zijn Koerdisch, de daders streng Moslim. De familie van het slachtoffer is liberaler en komt uit Syrië.
In 2007 werd Ahmet verliefd op de zus van de dader. Op dat moment zat Onur al een straf van enkele jaren uit. Op verzoek van de zuster, bezochten zij hem samen in de gevangenis. De families zijn tegen de relatie en dus worden de huwelijksonderhandelingen afgebroken.
De relatie wordt eind 2009 waarschijnlijk ook om die reden verbroken Wanneer Onur dit verneemt, dreigt hij Ahmet al uit de gevangenis om hem te doden. Na zijn vrijlating uit de gevangenis, begint hij zijn latere slachtoffer te stalken.
In februari 2011 wordt Onur door de regionale rechtbank van Bonn veroordeeld tot 4 jaar en 9 maanden gevangenisstraf wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Als motief wordt het herstel van de familie-eer genoemd. De familie van de dader had waarschijnlijk enorme druk uitgeoefend op het slachtoffer. Hij zou voor de rechtbank beweren dat er geen mes aan te pas was gekomen.
Het is niet bekend wanneer Onur uit de gevangenis komt, maar in december 2015 zit hij opnieuw in voorarrest. De nu 27-jarige zou behoren tot de groep Bandidos en betrokken zijn bij een schietpartij.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord