Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ali
geboren: ?
doodgestoken: Januari 1986
Woonplaats: Amstetten (bij Stuttgart)
Herkomst: Turkije
Kinderen: ?
Dader: zijn zwager (15 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Ali is getrouwd met Filiz en wil scheiden. Haar familie ziet haar eer hierdoor bezoedeld. Ze geeft Filiz' 15-jarige broer opdracht Ali te vermoorden.

In een vol bezette vierpersoonskamer in het districtsziekenhuis Geislingen steekt de jongeman zijn zwager neer. Hij vlucht en wordt gezocht op basis van een internationaal arrestatiebevel. Vier dagen later wordt hij in Turkije opgepakt. Aangezien Turkije hem niet uitlevert aan Duitsland, kan hij daar mogelijk worden berecht.

Hoewel dit geval een zeldzame eremoord op een man is, en hoewel er in de jaren tachtig nauwelijks over eremoorden en parallelle samenlevingen werd gesproken, had de politie het toen al over eremoorden. Maar aangezien de zaak lang geleden is, kan er weinig van worden geleerd. Toch zijn de typische kenmerken van een eremoord evident: de scheidingssituatie, het bevel om te doden van binnen de familie, de keuze voor een zoon die nog onder het jeugdstrafrecht valt, en de publieke enscenering van de misdaad: de wereld moet zien dat de eer wordt verdedigd.

Wij zouden zeer dankbaar zijn voor alle informatie over deze zaak (en de juiste namen van de betrokkenen).

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • De Südwestpresse berichtte over de zaak (helaas niet meer online).
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .