Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sashu
geboren:
doodgestoken: 11 augustus 1985
Woonplaats: Kassel
Herkomst: Eritrea
Kinderen: Sashu en haar man hadden verschillende kinderen uit hun beide eerste huwelijken, plus twee kinderen samen: een jongetje en een meisje van 3 dagen oud
Dader: haar echtgenoot Hangambes Tesfamicael (44 jaar ten tijde van het misdrijf)
Sashu en Hangambes Tesfamicael wonen in een kleine Eritrese kolonie in Kassel. Beiden hebben kinderen uit hun eerste huwelijk, plus een zoon samen. Er zijn enorme huwelijksproblemen. Tesfamicael beschuldigt zijn vrouw van prostitutie, zegt een krant, wat waarschijnlijk betekent dat hij haar een hoer noemt. In de zomer van 1985 vlucht ze naar een opvangtehuis voor vrouwen.

Een Eritrese raad komt bijeen en dringt er bij Sashu op aan om naar haar man terug te keren.

De bemiddelaars houden zich niet bezig met het huiselijk geweld, maar met de vraag of Sashu contacten had met mannen in Soedan. Daar was zij naartoe gevlucht voordat haar man haar Duitsland binnenhaalde.

Voordat de raad weer bijeenkomt, bevalt Sashu in het stadsziekenhuis van haar dochter. Drie dagen later bezoekt Tesfamicael haar en steekt haar elf keer met een keukenmes.

De arrondissementsrechtbank in Kassel veroordeelt de moordenaar tot 15 jaar gevangenisstraf voor moord en aanranding van een andere vrouw in november 1986. De rechter noemt de daad "de meest gruwelijke zaak denkbaar".

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • De taz berichtte over de zaak op 27 november 1986 (helaas niet meer online).
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .