Eerwraak verhaal
geboren: 1987
neergestoken: 24 februari 2010
Woonplaats: Bottrop
Oorsprong: Koerden, mogelijk Yazidi's. Slachtoffer: Libanon; dader: Irak
Kinderen: een dochter (ten tijde van het misdrijf 4 jaar oud)
Dader: vermoedelijk haar vriendin Stera S. (ten tijde van het misdrijf 22 jaar oud)
Amal's moord is een van de weinige eremoorden in dit archief waarbij de dader een vrouw is. Er zijn echter andere gevallen waarbij vrouwelijke familieleden betrokken zijn bij het moordcomplot.
Amal en Stera zijn vrienden. Amal is een Koerdische vrouw uit Libanon met een Duits paspoort. Stera is ook Koerdisch en komt uit Irak. Amal is verliefd op Stera's broer Ceger (of Houzan). Er is sprake van een huwelijk. Stera is naar verluidt woedend dat haar broer wil trouwen met een gescheiden vrouw met een kind. Andere berichten spreken van een abortus van Amal, die Stera tegen de wil van haar vriendin openbaar heeft gemaakt. Mogelijk is Stera bezorgd dat haar broer met een "onteerde" vrouw zal trouwen.
Naar verluidt is Amal op jonge leeftijd onder dwang getrouwd. In 2008 scheidde ze, het huwelijk is ontbonden, er is een vierjarige dochter. De vader van het kind woont nu in Libanon. Op het moment van het misdrijf is hij echter in Bottrop, wat hem waarschijnlijk even verdacht maakt.
Stera stak op 24 februari 2010 haar vriendin dood. De doorgesneden keel en ontelbare hechtingen wijzen op een eremoord. Het is twijfelachtig hoe een tengere vrouw zo'n bloedbad kon aanrichten. Buren bellen de politie. Het slachtoffer bloedt dood. Het bewijs tegen Stera is overweldigend. De politie onderzoekt echter ook mogelijke medeplichtigen.
Na het misdrijf vindt de politie de dochter van het slachtoffer bij haar grootmoeder.
In september 2010 staakt de arrondissementsrechtbank Essen voorlopig de procedure. Stera zou aan psychose lijden en niet geschikt zijn om terecht te staan. Op regelmatige tijdstippen moet haar toestand opnieuw bekeken worden. Nog een opmerking: Er zijn berichten op Internet waarin staat dat Stera en de familie van Ceger/Houzan Yazidi's zijn die alleen met elkaar mogen trouwen.
In december 2010 wordt de zaak heropend en worden nieuwe deskundigenrapporten besteld. In februari 2011 wordt Stera veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Omdat ze zwijgt in de rechtbank, blijft het motief voor de misdaad in het duister. Er kan dus ook niet duidelijk worden vastgesteld of het al dan niet om een eremoord ging. Maar de familie omstandigheden kunnen er op wijzen.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Brandmoord Narges Achikzei. Een doofpot. Een tijdlijn.
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter