Eerwraak verhaal

Andrea W.
geboren: 1973
gewurgd: 8 september 2009
Woonplaats: Jengen / Ostallgäu
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Egypte
Kinderen: 1 dochter (ten tijde van het misdrijf 5 jaar)
Dader: haar echtgenoot Ahmed (ten tijde van het misdrijf 35 jaar)
Op 8 september 2009, wordt de Engelse lerares Andrea 37 jaar oud. Vermoedelijk op deze dag, wurgt haar man haar. Er wordt gezegd dat hij geld vergokte en dat zijn vrouw van hem wilde scheiden. Ahmed haalt hun dochter Laila op van de kleuterschool en vertrekt.

Vanuit Egypte meldt hij zich bij de familie van zijn vrouw. Ze waren samen op vakantie gegaan. Door een auto-ongeluk heeft hij geld nodig. Later probeert hij weer aan geld te komen door te beweren dat zijn vrouw in Egypte in de gevangenis zit. Vermoedelijk wordt de familie achterdochtig en waarschuwt de politie.

Op 17 oktober vinden agenten Andrea's lichaam. Het is begraven in een kuil op het grondgebied van de familie in Jengen. De autopsie geeft aan dat de doodsoorzaak "geweld tegen de hals" is. Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. De dochter is spoorloos verdwenen. Er is geen uitleveringsverdrag tussen Duitsland en Egypte.

Eind 2009 of begin 2010 wordt Ahmed in Egypte gearresteerd. Hij wordt verondersteld daar berecht te worden. Tijdens politieke onrust zou hij zijn vermoord. Laila woont waarschijnlijk bij de familie van haar vader (d.w.z. de moordenaar van haar moeder) in Egypte. Ze heeft de Duitse en Egyptische nationaliteit.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .