Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Anes B.
geboren: 1971
doodgestoken: 31 maart 2014
Woonplaats: Kleef / NRW
Oorsprong: Turken / Koerden / Jezidi's
Kinderen: onduidelijk
Dader: Adil (31 jaar) en zijn broer Mekin O. (22 jaar)
Je kunt deze moord zien als eerwraakmoord, maar het kan ook een clanvete zijn. Hier is het verhaal: De Jezidische broers Adil en Mekin worden als geïntegreerd beschouwd. Wat niet ongewoon is voor Jezidi's. De huwelijksregels worden des te strenger gehandhaafd.

De twee broers hebben een zus die in 2002 gescheiden is. Op 31 maart 2014 steken Adil en Mekin de gescheiden 43-jarige echtgenoot met een mes 44 maal in een supermarkt. Ze vluchten eerst, maar komen dan tegenover de politie te staan.

In december 2014 worden de daders door de regionale rechtbank van Kleef tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag. Een medeaanklager gaat in beroep bij het Federale Hooggerechtshof. In mei 2016 wordt het proces hervat. Het nieuwe proces verhoogt de straf voor moord tot een levenslange gevangenisstraf. 1) Verweerders stellen hoger beroep in, dat ongegrond wordt verklaard. In april 2017 wordt de uitspraak definitief.

Het slachtoffer had zijn vrouw (de zus van de daders) voor de scheiding mishandeld en was daarom meerdere malen veroordeeld. Hij werd ook 4 jaar gevangen gezet wegens poging tot moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .