Eerwraak verhaal

Aaya
geboren: 2003
gestikt: 21 maart 2014
Verblijfplaats: Neu Wulmstorf bij Hamburg
Herkomst: Palestijn / Gaza
Kinderen: ze was zelf nog een kind
Dader: haar broer Ahmed (18 jaar)
De beoordeling van deze zaak is onduidelijk. Eerst de feiten: De 11-jarige Aaya wordt op 21 maart 2014 gedood door geweld tegen haar bovenlichaam en hals. Haar lichaam wordt in een vuilniszak gestopt, die de politie later vindt in een tuinhuis op het rijtjeshuis van haar familie in Neu Wulmstorf bij Hamburg. De vader had de dochter eerder als vermist opgegeven.

Aaya's vader is een ingenieur, haar moeder een dokter, dus respectabel, geïntegreerd gezin uit de Palestijnse gebieden. Intern dringen de ouders echter aan op strikt islamitische regels. De vader wordt als gewelddadig beschouwd.

Aaya heeft één broer en twee zussen. De meisjes moeten in lange rokken met hoofddoeken naar school, wat ook met klappen wordt afgedwongen. De conflicten van de ouders met hun zoon Ahmed gaan zo ver dat hij uiteindelijk in een pleeggezin terecht komt.

Vier weken voor de misdaad keert Ahmed echter terug naar zijn familie.

Na de moord op Aaya, vindt de politie Ahmed's DNA op de vuilniszak waar het lichaam werd ontdekt.

In de rechtbank zijn Ahmed en zijn familie stil. In december spreekt de regionale rechtbank van Stade zich uit over een jeugdstraf van 7 jaar. Buiten een familiale orde is er echter geen motief van de broer te herkennen. Het is denkbaar dat de zoon terug wil keren naar de familie en het respect van zijn vader wil verdienen. Na een verblijf in Gaza in 2013 zou hij religieuzer zijn geworden.

De vader wordt op geen enkel moment onderzocht. In andere gevallen van eerwraak is het al gebeurd dat de familie de jongste zoon voor een misdrijf laat opdraaien omdat hij nog steeds onder het jeugdstrafrecht valt. Het is echter ook mogelijk dat er helemaal geen eremotief is en dat de dader en het motief zich buiten de familie bevinden.

Tegen een eerwraakmoord pleit dat het slachtoffer eigenlijk te jong was. De druk op de meisjes begint meestal pas in de puberteit. In het beste geval had het een waarschuwing kunnen zijn voor de twee oudere zussen. Maar dit alles is onduidelijk, evenals wat er met de herziening is gebeurd. We zijn blij met de aanwijzingen!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , .