Eerwraak verhaal

Ansa
geboren: 1969
Moord: 1 augustus 2014
Woonplaats: Ellwangen (Baden-Württemberg)
Herkomst: Pakistan
Kinderen: 5
Dader: haar man Ahmad D. (63 jaar)
Ansa trouwt met een 18 jaar oudere man in 1998, waarschijnlijk niet vrijwillig. Voor hem is het het derde huwelijk. Ansa - waarvan de echte naam onbekend is - brengt 5 kinderen ter wereld. Er wordt gezegd dat vrouw en kinderen goed zijn geïntegreerd.

Op 1 augustus 2014 gooit Ansa's man olie op de keukenvloer hetgeen zijn vrouw moet gaan opruimen. Terwijl ze geknield op de keukenvloer zit, slaat hij haar schedel in met een bijl. Dan snijdt hij haar keel open (zoals bij het slachten). Ansa bloedt dood. De dader geeft zichzelf aan bij de politie.

De moordzaak bij de rechtbank Ellwangen begint in december 2014. Het gaat om de intentie van de vrouw om uit elkaar te gaan, wat de dader niet kon verkroppen. Ansa wilde ook een vak leren en een eigen bankrekening openen. Daarnaast was er een geschil over een huis in Pakistan. In december wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De kinderen gaan naar familieleden. Er wordt gezegd dat de vader nog steeds de voogdij heeft.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , .