Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Johanna B.
geboren: 1998
neergestoken 19/20 september 2014
Woonplaats: Münster
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; dader: Marokko
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriend Pascal P. (24 jaar)
Pascal studeert welzijnswerk en is een Duits-Marokkaanse rapper, genaamd Percee. Hij neemt een lied op met de groene politicus Hans-Christian Ströbele.

Sinds een paar maanden is Johanna, een middelbare scholier, zijn vriendin. Ze wil de relatie beëindigen, wat hij niet wil accepteren. Om onbekende redenen rijdt Johanna toch laat in de nacht van 19 op 20 september naar zijn appartement. Hij heeft haar misschien om een gesprek gevraagd.

Pascal heeft Johanna 50 keer met een mes gestoken in zijn appartement. Ze probeert te ontsnappen, maar stort in de gang in elkaar en bloedt dood. Buren bellen de politie. De dader vlucht, gooit zich later van een parkeerdek en sterft.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , .