Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Anum Kumbhar
geboren: 2003
doodgestoken: 11 mei 2021
Woonplaats: Seerani Badin
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Dader: haar vader
Op de 2e dag van Eid is de 18-jarige Anum Kumbher doodgestoken door haar vader, waarschijnlijk in verband met eergevoel. Op sociale media doen geruchten de ronde dat ze wilde trouwen met een man van haar eigen keuze. Onder de hashtag #justiceforanumkumbhar op Twitter eisen verschillende Pakistaanse mensenrechtenactivisten gerechtigheid voor Anum Kumbher, en zaterdag werd voor hetzelfde doel een demonstratie georganiseerd.

In Pakistan worden elk jaar 1.000 vrouwen vermoord in naam van de eer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .