Eerwraak verhaal

Aylin/Baha
geboren: 1984
gewurgd: 20 april 2009
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 dochter (ten tijde van het misdrijf 3 jaar)
Dader: haar echtgenoot Zafer K. (ten tijde van het misdrijf 33 jaar)
Zafer is geboren in Duitsland en werkt als ingenieur in de elektronica van energiesystemen. Op de bruiloft van zijn broer in Turkije ontmoet hij Aylin (sommige noemen haar Baha). Ze studeert bedrijfskunde, maar stopt ermee en verhuist in 2002 naar Duitsland. In 2005 wordt een gezamenlijke dochter geboren.

De relatie is gewelddadig. Er zijn politie-interventies vanwege huiselijk geweld. In 2008 verbant de politie Zafer voor 10 dagen uit hun gezamenlijke appartement. Aylin draagt lange blonde haarextensies. Er is mogelijk een geschil over haar chatten op het internet.

Na een ruzie in april 2009 wurgt Zafer zijn vrouw in hun slaapkamer. Hij wurgt haar met haar vlecht tot ze dood is. Dan geeft hij zichzelf aan bij de politie. Op 24 november 2009 wordt Zafer door de regionale rechtbank van Keulen veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. In het vonnis vermeldt de rechter ook een mesverwonding die Aylin aan haar man heeft toegebracht. Over het geheel genomen wordt Zafer in het vonnis vooral gezien als een slachtoffer van een verbroken relatie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .